Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Apa Maksud Your Parcel is in Transit J&T Express Shopee

Apa Maksud Your Parcel is in Transit J&T Express Shopee
Jika anda sering membeli-belah dalam talian, terutamanya di Shopee, mungkin anda pernah melihat status penghantaran "Your Parcel is in Transit" apabila menggunakan perkhidmatan penghantaran dari J&T Express. 

Apakah sebenarnya maksud status ini? Dan bagaimana cara mempelajari status penghantaran pakej anda di Shopee dengan J&T Express?

Apa Maksud Your Parcel is in Transit J&T Express Shopee

Parcel is in transit form J&T CDC Kulai 303 to the next location
Status "Your Parcel is in Transit" bermaksud bahawa pakej anda sedang dalam perjalanan ke destinasi. Sebagai contoh, jika status penghantaran anda menunjukkan "Parcel is in transit form J&T CDC Kulai 303 to the next location", bermakna pakej anda telah disusun di pusat pengedaran J&T Express di Kulai 303 dan sedang dalam perjalanan ke destinasi berikutnya.

Perlu diingat bahawa status penghantaran ini tidak akan berubah sebelum pakej anda tiba di destinasi. Oleh itu, terkadang terlihat seperti penghantaran anda terperangkap di satu tempat, padahal pasukan penghantaran J&T Express sedang dalam perjalanan ke destinasi.

Masa yang diperlukan untuk penghantaran pakej bergantung kepada jarak antara lokasi asal dan destinasi penghantaran. Terdapat juga faktor-faktor lain yang dapat mempengaruhi masa penghantaran, seperti waktu pengambilan pakej, keadaan cuaca, serta faktor-faktor lain yang tidak dapat diprediksi. 

Jika anda ingin mempelajari status penghantaran pakej anda di Shopee dengan J&T Express, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

  • Log masuk ke akaun Shopee anda dan pergi ke halaman "My Purchases" 
  • Cari pesanan anda dan klik pada ikon "Shipping Information"
  • Status penghantaran pakej anda akan muncul, termasuk tarikh dan masa penghantaran, serta maklumat mengenai lokasi penghantaran pada masa ini. 
Informasi dari Shopee tidak sejelas informasi yang tersedia di laman web atau aplikasi rasmi J&T Express Malaysia. Anda hanya perlu menyalin Tracking Number pakej anda dan paste ke laman web https://www.jtexpress.my/tracking. Di laman web tersebut, anda akan dapat melihat kedudukan terkini pakej anda dengan lebih jelas.

Jika status penghantaran pakej anda terperangkap di status "Your Parcel is in Transit", disarankan untuk menunggu sehingga tarikh jangkaan terima untuk pakej anda tiba seperti yang ditunjukkan di aplikasi Shopee.

Jika pakej anda masih belum tiba pada tarikh yang dijangka, anda boleh menghubungi pihak Khidmat Pelanggan (CS) Shopee untuk mengadu dan meminta bantuan agar penghantaran pakej anda dimaksimumkan. 

Jika pakej anda dalam perjalanan, tetaplah menunggu sehingga pakej tersebut sampai ke rumah anda. Namun, jika pakej anda hilang atau rosak, segera lakukan Pulangan & Bayaran Balik. Shopee dan penjual akan menyetujuinya dan memproses pengembalian pakej anda.

Dengan memahami status penghantaran "Your Parcel is in Transit" dan cara mempelajari status penghantaran pakej anda di Shopee dengan J&T Express, anda dapat lebih tenang menunggu kedatangan pakej anda dengan mengetahui perkembangan penghantaran pakej tersebut. Semoga maklumat ini bermanfaat bagi anda yang sedang menunggu penghantaran pakej dari Shopee dengan J&T Express!