Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Apa Maksud Your Parcel is Out For Delivery Shopee

Apakah itu Your Parcel is Out For Delivery Shopee
Semua orang pasti memahami maksud "your parcel is out for delivery" yang dipaparkan dalam maklumat penghantaran Shopee. Status ini akan dipaparkan tanpa kecuali, tidak kira perkhidmatan kurier yang dipilih, sama ada Pos Laju, J&T Express, DHL eCommerce, Ninja Van, dan lain-lain. 

Namun persoalannya ialah mengapa bungkusan yang dihantar oleh kurier belum sampai? Seharusnya bungkusan itu boleh tiba di rumah pelanggan pada hari yang sama tanpa perlu menunggu hingga esok atau beberapa hari kemudian.

Maksud Your Parcel is Out For Delivery

Maknanya ialah kurier telah berangkat dari gudang/drop point dengan membawa bungkusan untuk dihantar ke alamat penerima. Lamanya penghantaran bergantung pada jarak gudang dan bilangan bungkusan yang dihantar pada hari tersebut.

Setiap penerima pasti merasa gembira apabila melihat status penghantaran oleh kurier. Terkadang terdapat rasa risau apabila perlu keluar rumah, kerana takut tiada orang di rumah untuk menerima bungkusan. Terdapat juga yang hanya menunggu di rumah dan terus refresh status penghantaran.

Biasanya, jika status penghantaran dipaparkan di pagi hari, bungkusan akan tiba pada waktu siang atau petang. Beberapa kurier dari perkhidmatan ekspedisi mungkin menghantar sehingga waktu malam, bahkan selepas jam 8 malam. Ini mungkin disebabkan oleh overload penghantaran atau cuaca buruk seperti hujan lebat.

Berapa Lama Pakej akan Tiba di Rumah Pelanggan?

Seperti yang kita sedia maklum, setiap perkhidmatan ekspedisi di Malaysia mempunyai istilah tracking yang berbeza-beza. Keputusan Shopee untuk menggunakan status "your parcel is out for delivery" adalah tepat kerana ia memudahkan pengguna untuk memahami status penghantaran, walaupun menggunakan perkhidmatan ekspedisi yang berbeza-beza.

Memeriksa status penghantaran melalui Shopee lebih mudah kerana tidak perlu memasukkan nombor resit. Walaubagaimanapun, untuk mereka yang ingin mendapatkan maklumat yang lebih terperinci, disarankan agar melacak penghantaran melalui laman web atau aplikasi perkhidmatan kurier tertentu. Sebagai contoh, J&T Express menyediakan sejarah penghantaran yang lebih terperinci, termasuk maklumat tentang nama kurier, nama Drop Point, dan alamat.

Berapa Lama Pakej akan Tiba di Rumah Pelanggan?

Seharusnya, pakej akan tiba pada hari yang sama hingga waktu akhir jam kerja. Namun, jika terkendala oleh cuaca, waktu yang kurang mencukupi, atau masalah operasional lainnya, pengiriman mungkin akan ditunda hingga keesokan harinya. Perlu diingat juga bahawa agen perwakilan di beberapa daerah mungkin libur pada hari Minggu dan hari libur nasional.

Berdasarkan pengalaman netizen, kemungkinan besar pakej akan tiba pada hari yang sama, terutama jika status "your parcel is out for delivery" muncul pada pukul 9-10 pagi. Keterlambatan pengiriman sangat jarang terjadi, dan kebanyakan pakej tiba tepat waktu.

Namun, terkadang masalah dan kendala memang bisa terjadi, sehingga pengiriman tidak dapat dilakukan pada hari yang sama. Biasanya, kurir akan mengirimkan pakej kembali pada hari kerja berikutnya sesuai dengan kebijakan ekspedisi.

Read: Ketahui Nombor Kurir Shopee Xpress

Salah satu faktor yang sering menyebabkan kelewatan dalam penghantaran adalah cuaca hujan. Kebanyakan kurier yang bertugas mengambil dan menghantar barang ke rumah pelanggan menggunakan motosikal (kecuali untuk perkhidmatan kargo).

Ketika hujan lebat, kurier biasanya mencari tempat berteduh untuk melindungi barang dari pelanggan. Mereka takut barang rosak jika terus menerus menghantar. Pada musim hujan, kurier sering tiba di alamat pelanggan hingga selepas jam 10 malam, walaupun jam kerja sepatutnya berakhir pada jam 8 malam.

Selain daripada hujan, masalah lain yang sering berlaku adalah kelebihan barang yang perlu dihantar. Kurier tidak dapat menghantar semua barang yang diterima pada hari tersebut sehingga waktu operasi tamat. Masalah kelebihan barang ini sering berlaku ketika ada promosi tarikh kembar atau ulang tahun Shopee.

Jika pakej masih belum tiba, pelanggan boleh menghubungi CS untuk menanyakan status penghantaran. Malangnya, di Malaysia, kebanyakan perkhidmatan ekspedisi tidak menyediakan ciri untuk mengetahui nombor telefon kurier yang menghantar pakej.

Bagi pelanggan yang memerlukan barang secepat mungkin, disarankan untuk mengambil barang terus dari gudang atau pejabat ekspedisi terdekat (jika perkhidmatan ekspedisi tersebut menyediakan opsyen pengambilan sendiri). Alamat gudang atau pejabat ekspedisi boleh dicari melalui Google Maps, kemudian pelanggan hanya perlu mengikuti laluan dan menyebutkan nombor resit kepada pegawai.